Trygg i Märstas konstverk i Märsta Centrum

Idag invigdes mosaik-konstverket i Märsta Centrum och solen skiner dagen till ära!

I samband med Märsta Centrums sommarfest invigdes idag Trygg i Märstas konstverk i Märsta Centrum. Helen Rydberg, konstnärlig ledare på Remakebolaget, berättade lite om konstverkets uppkomst, vilka som har varit delaktiga i framtagandet och tanken bakom motivet och dess namn.

Vad är tanken bakom konstverket?

I flera områden runt om i Stockholm har man utsmyckat omgivningen för att öka trivseln och minska klotter, exempelvis i Rågsved och Upplands Väsby. Tanken bakom detta konstverk är att Märstabor tillsammans kan vara med och skapa utsmyckning i våra gemensamma utrymmen som kan bidra till ökad trivsel men även en ökad platsidentitet. Konstverket består av både exotiska fåglar och djur förknippat med Sverige såsom tranan och älgen. Att motivet är en älg som spelar gitarr och producerar noter som blir fåglar förklarar Helen Rydberg med att de ville skapa konst som många kan vara med och göra och känna en koppling till.

Vad är tanken bakom konstverkets namn ”Älgen vill ha mer…”?

Tanken är att det ska vara en hyllning till den svenske musikartisten James Hollingworth, som bland annat skrivit ”Älgarna demonstrerar”.  Älgen som figurerar i detta konstverk vill ha mer gemenskap och musik.

Vad är konstverket gjort av?

Konstverket är gjort av återvunnen klinker. Olika företag skänker restprodukter till Remakebolaget och en del hämtas från containrar. Totalt består konstverket av en älg och 59 fåglar/noter som Remakebolaget tillsammans med Märstabor skapat.

Vilka har varit med och tagit fram konstverket?

Remakebolaget har fått i uppdrag av föreningen Trygg i Märsta att ta fram detta konstverk. Remakebolaget är ett företag som specialiserat sig på kollektiv och offentlig konst av återbruket material.  Felix Tolke från Remakebolaget ligger bakom konstverkets motiv och Helen Rydberg tillsammans med andra från Remakebolaget ligger bakom utformningen av konstverket. Föreningen Trygg i Märsta har tillsammans med Remakebolaget hållit i öppna mosaikverkstäder under hösten där barn och vuxna fick skapa sina fåglar i mosaik och även under våren med elever från Bergiusskolan. De som deltagit fick bestämma vilka färger de ville använda och hur fågeln skulle se ut. Konstverket är så kallad ”slow art” och har tagit flera månader att ta fram.

Konstverket är skapat av Märstabor för Märstabor och vi hoppas att det är ett verk som kan komma att symbolisera Märsta!

Gå med i öppenverkstad hos Remakebolaget och var med och skapa nästa konstprojekt!

 


 


Tillbaka