Ny utbildningsinsats för att motverka våld i nära relationer

I november genomförs en utbildningsinsats för fastighetsbolag i Sigtuna kommun med syfte att motverka våld i nära relationer. Utbildningen är en gemensam satsning mellan föreningarna Vi är Valsta och Trygg i Märsta i samarbete med Sigtuna kommun, Sigtuna kvinnojour och Polisen.

Under två förmiddagar i november hålls utbildningen som är en del av ett större initiativ för att skapa ett tryggare och säkrare Sigtuna. Insatsen riktar sig till fastighetsbolag i kommunen som är anslutna till föreningarna Vi är Valsta och Trygg i Märsta. Målet är att ge personalen på bolagen verktyg för att upptäcka tecken på våld i nära relation, göra orosanmälningar och arbeta brottsförebyggande när de träffar sina hyresgäster. Genom att höja kunskapsnivån och medvetenheten hos fastighetsbolagens personal hoppas man kunna bidra till minskat våld i nära relation.

– Vi genomför utbildningen eftersom den bidrar till att motverka ett stort samhällsproblem och ger oss en chans att samverka i en mycket viktig fråga. Vi är Valsta har tidigare arbetat med frågan och arrangerar årligen en ljusmanifestation för att uppmärksamma våld i nära relation. Den gemensamma satsningen intensifierar nu det arbete vi gör, vilket vi är stolta över, säger Lola Svensson, projektledare Vi är Valsta.

– Eftersom personalen på fastighetsbolagen träffar boende i deras hem och allmänna utrymmen kan de tidigt upptäcka tecken på våld i nära relation – men då måste de veta vad de ska leta efter. Tillsammans med fastighetsbolagen, Kvinnojouren, Polisen och Sigtuna kommun hoppas vi att insatsen kommer att öka tryggheten och bidra till en säkrare tillvaro för boende i kommunen, säger Vilma Deutgen Åker, projektledare Trygg i Märsta.

Sigtuna kommuns socialförvaltning är en av satsningens samarbetsaktörer och ser utbildningen som en viktig möjlighet att nå ut och få fler att agera vid misstankar om våld i nära relation.

– Om vi ska bekämpa våld i nära relation så behöver vi kroka arm och hjälpas åt, både myndigheter och civilsamhället. Vi behöver sprida kunskap så att alla förstår att våld inte är en privat angelägenhet, samt agera när vi kan, säger Terese Dyrén, preventionssamordnare socialtjänsten Sigtuna kommun.

För mer information, vänligen kontakta:
Lola Svensson, projektledare Vi är Valsta
08 – 591 796 78
lola.svensson@sigtunahem.se

För mer information, vänligen kontakta:
Vilma Deutgen Åker, projektledare Trygg i Märsta
079 – 079 00 12
vilma.deutgen@urbanutveckling.se

Datumen för utbildningen är 6 och 12 november och utbildningen kommer att hållas fysiskt.

_______
Om Vi är Valsta

I den ideella föreningen Vi är Valsta kan fastighetsägare, bostadsrättsföreningar, lokala hyresgästföreningar, företagare och andra verksamheter i Valsta bli medlemmar. Genom samarbete mellan olika aktörer ska Valsta stärkas och utvecklas till en väl fungerande stadsdel för boende, besökare och verksamheter. Samverkansprojektet är inspirerat av modellen för BID, Business Improvement District, som bygger på lokal samordning och samfinansiering.

Om Trygg i Märsta

Trygg i Märsta är en fastighetsägarsamverkan som inspirerats av den internationellt beprövade samverkansformen Business Improvement District (BID). Tillsammans arbetar vi för att skapa en positiv områdesutveckling i Märsta centrum, Vänortsringen och Tingvalla.

_______

Bakgrundsinformation:

Utbildningen genomförs som ett samarbete mellan följande aktörer:

  • Sigtuna kommun
  • Kvinnojouren Sigtuna
  • Lokalpolisen Sollentuna/Väsby/Sigtuna

___________
Kontaktuppgifter för dig som är i behov av stöd

 

Sigtuna kommun, 08-591 263 16. Vid akuta ärenden utanför kontorstid kontakta Socialjouren 010-444 05 00
Kvinnojouren Sigtuna kvinnojour, kontorstelefon (vardagar 9-16.30) :08-591 193 41 Jourtelefon (kvällar 18-22): 070-509 11 00
Terrafem, stödtelefon för våldsutsatta på flera språk, 020 – 52 10 10
Manscentrum, fristående mottagning för män i kris,  08 – 643 11 83
Kvinnofridslinjen nationell stödtelefon för våldutsatta kvinnor och anhöriga 020-50 50 50

_______

 

 


Tillbaka